Feb 13, 2013

Adobe Illustrator #3: Buat dan Simpan Dokumen .AI
Buat Dokumen Baru
Pergi File>New Document untuk mewujudkan dokumen pertama anda. Bagikan nama untuk dokumen dan klik Advanced untuk memilih RGB untuk Mod Warna jika dokumen untuk paparan skrin (CMYK) untuk cetakan). Klik Ok selepas itu.

Illustrator Workspace
Berikut adalah ruang kerja dan beberapa istilah umum untuk memanggil ia. Jika anda menggunakan terbaru Adobe Illustrator CS3 dan versi seterusnya, anda akan melihat kepada reka bentuk baru untuk Floating Palette. Selebihnya kelihatan lebih kurang sama.


Toolbox
Ini adalah fungsi berguna yang kita akan menggunakan secara kerap. Secara lalai, ia datang dalam satu lajur tunggal seperti yang ditunjukkan dalam screenshot di atas. Untuk hidupkan ia kembali ke 2 lajur toolbox, anda hanya boleh klik anak panah kiri atas mini untuk bertukar-tukar kepada 2 lajur. Sebahagian daripada alat seperti Rectangle mempunyai lebih alat tersembunyi. Untuk melihatya, hanya klik dan tahan ikon untuk mendedahkan semua alat yang sama di bawah kumpulan itu.


Floating Palette
Ini adalah Floating Palette yang mengandungi ciri-ciri untuk menentukan bentuk (rectangle,circle dan sebagainya). Ia biasanya digunakan untuk menukar warna dan lebar strok bagi bentuk.
Menyimpan AI Files
Pilih tool Type dan klik pada artboard itu dan taip beberapa teks. Selepas itu pergi ke File> Save. Pilih Adobe Illustrator (*. AI) untuk jenis fail dan namakan ia "Lukisan Pertama". Klik Ok selepas itu. Setting lain tidak perlu diubah. Anda telah berjaya menyimpan fail pertama anda. Untuk membuat apa-apa perubahan yang lebih, anda hanya perlu membuka fail Adobe Illustrator.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...